Ünnepi megemlékezés 2016. október 23-án.


 

Ünnepi megemlékezés került megtartásra a II. Rákóczi Ferenc Szolgáltató Központban, 2016. október 21-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére.

 

Ünnepi beszédében Czibere József polgármester méltatta Pozsgai Imre szerepét aki kimondta, hogy 1956 népfelkelés volt. A Polgármester szólt a reményteljes győztes napok perspektívájáról, és a veszteség fájdalmáról, melyet apáink, nagyapáink arcán őriz az idő.

 

A diktatúra mindenkitől azt vette el, ami a legfontosabb volt számára: a paraszttól a földet, szerzetestől a kolostort, az iparosoktól a műhelyt, az egyháztól iskoláit. Ehelyett félelmet, bizonytalanságot kaptak, meghamisított történelmet, elhatárolódást a szabad Európától.

 

Párhuzamot vont az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel, és beszélt a tömegeket mozgató média sorsfordító jelenlétéről is történelmünkben.

 

Az ünnepi beszédet a Tyukodi Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak műsora követte, felkészítő tanáruk Fráter Lajosné, amely után a Rezeda Népdalkör előadása , majd a Tyukodi Néptáckör bemutatója következett.

 

A megemlékezés zárásaként az önkormányzati Hivatal előtti emlékmű előtt elhelyezésre kerültek az emlékezés koszorúi.

 

 

 Főoldal